درست است که فقط یک حرف انگلیسی بین این دو کلمه متفاوت است، اما در معنی و کاربرد بسیار متفاوتاند. GPS مخفف سیستمهای موقعیت یاب جهانی (Global Positioning Systems) است. اما GPRS مخفف General Packet Radio Service است که به معنی سرویس رادیویی بستههای اطلاعاتی میباشد. از GPRS برای تماس تصویری، دسترسی به ایمیل، پیام چندرسانهای و … استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم به معرفی GPRS و تفاوت آن با GPS بپردازیم.
معرفی GPRS
GPRS یکی از خدمات ارزش افزودهای است که توسط ارائه دهندگان سرویسهای ارتباطی استفاده میشود و امکان انتقال بستههای داده در شبکههای تلفن همراه 2G و 3G را فراهم میکند. برای بهرهمندی از این فناوری باید از PDA یا تلفنهای همراهی که از GPRS پشتیبانی میکنند، استفاده کنید.
استاندارد سازی GPRS در سال 1994 توسط ETST/SMG شکل گرفت و 3 سال بعد تغییرات ایجاد شده مورد تایید قرار گرفت و این روند در سال 1999 به پایان رسید. اکنون با توسعه بیشتر شبکههای نسل چهار و پنجم، استفاده از GPRS بسیار محدود شده است.
اولین ویژگی ارائه شده توسط GPRS امکان دسترسی دائمی به اینترنت است. همچنین با استفاده از GPRS میتوان هزینه خدماتی مانند ارسال ایمیل، ارسال و دریافت پیام چندرسانهای، استفاده از پیام رسان و ارتباط نقطه به نقطه از طریق IP را پرداخت کرد.
مزیت اصلی استفاده از GPRS سرعت بالاتر نسبت به خطوط ارتباطی داده تلفن همراه است. در بهترین حالت ممکن، زمانی که سرویس HSCSD فعال باشد، حداکثر سرعت 1.44 کیلوبیت است. همچنین سرعت ارتباط داده در خطوط موبایل 9.6 کیلوبیت بر ثانیه میباشد. با توجه به اینکه سرعت اینترنت در GPRS به 56 کیلوبیت میرسد میتوان اهمیت این فناوری را به خوبی درک کرد.
یکی دیگر از ویژگیهای مثبت GPRS این است که در هزینه شما صرفهجویی میکند! اگر بخواهیم این ویژگی را سادهتر توضیح دهیم باید بگوییم هزینهای که برای شما برآورد میشود با توجه به میزان اطلاعات ورودی و خروجی محاسبه میشود. حتی اگر ساعتها به اینترنت متصل نباشید و هیچ پیامی ارسال نکنید، هزینهای از شما دریافت نمیشود.
معرفی GPS
GPS یک کلمه کلیدی است که از عبارت Global Positioning Systems گرفته شده و به معنای سیستم موقعیت یاب جهانی است. در واقع GPS سیستمی است که موقعیت جغرافیایی گیرندههای این ماهوارهها را با کمک 24 ماهواره قرار گرفته در مدار زمین به نام Novastar مشخص میکند. به عبارت سادهتر، GPS یک سیستم موقعیت یابی است که به راحتی هر دستگاهی را با گیرنده GPS ردیابی میکند.
این سیستم ناوبری ماهوارهای اطلاعات مکان و زمان گیرنده را به صورت رایگان در هر شرایط آب و هوایی و در هر نقطه از جهان ارائه میدهد. این سیستم قابلیتهای بسیاری را برای تمامی کاربردهای نظامی، تجاری و غیرنظامی فراهم میکند. هدف اولیه از طراحی این سامانه ماهوارهای برای اهداف نظامی بود، اما به مرور زمان و از سال 1980 امکان استفاده غیرنظامی و نقشه برداری فراهم شد.
میتوان گفت استفاده از ردیاب GPS یکی از مواردی است که بسیاری از نیازهای روزانه افراد را پوشش میدهد. ردیاب شخصی یکی از وسایلی است که این روزها به لطف فناوری GPS مشکلات بسیاری از افراد را حل میکند.
البته انواع مختلفی از ردیاب وجود دارند که از این فناوری استفاده میکنند مانند ردیاب خودرو، ردیاب کودکان و برخی از ردیاب شارژی.
کاربردها و تفاوت میان GPS و GPRS
همانطور که مشاهده کردید دو کلمه GPS و GPRS فقط از نظر ظاهری شبیه هم هستند و از نظر معنی و کارایی با یکدیگر تفاوت دارند. در ادامه به بررسی عملکرد هر کدام به صورت جداگانه ذکر میکنیم و تخصصیتر به معرفی GPRS و تفاوت آن با GPS میپردازیم.
کاربرد GPS
GPS یک سیستم کاربردی و ضروری برای ردیابی است و تمامی کاربردهای آن بر اساس دستگاههای ردیاب مجهز به این فناوری میباشد. از جمله کاربردهای دستگاههای GPS میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربردهای نظامی و کنترل و ردیابی هواپیماها، زیردریاییها، بمب افکنها و سایر ابزارهای نظامی؛
- ردیابی و یافتن مکان افراد مختلف روی نقشه، به ویژه برای ردیابی کودکان و افراد مسن (ردیاب سالمندان)
- ردیابی مجرمان و سارقان و یافتن مکان آنها؛
- استفاده در مزارع دریایی و کمک به ماهیگیران، قایقهای تجاری و ملوانان حرفهای؛
- ردیابی وسایل و افراد در سازمانهای خاص
- استفاده در زمینه نقشه برداری
- استفاده در عملیات جستجو و نجات
به طور کلی مهمترین و اصلیترین کاربرد این سیستم جهانی، ردیابی است. در سالهای اخیر مسیریابی نیز با کمک این سیستم امکان پذیر شده است.
کاربرد GPRS
همانطور که قبلا اشاره کردیم GPRS یکی از خدمات ارزش افزوده است و ارائه دهندگان خدمات مخابراتی و ارتباطی بستر آن را ارائه میدهند. در واقع این شرکتها با ارائه بستههای تلفن همراه امکان استفاده از این فناوری را فراهم میکنند. از جمله کاربردهای GPRS میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه دسترسی به اینترنت
- دریافت و ارسال پیامک (چت بین کاربران)
- دریافت و ارسال ایمیل
- امکان ارسال و دریافت پیامهای MMS (چندرسانهای)
یکی از مهمترین مزایای سیستم GPRS سرعت بالای آن در انتقال اطلاعات و همچنین مقرون به صرفه بودن برای کاربر است. نحوه پرداخت هزینهها بر اساس میزان اطلاعات ورودی و خروجی شما محاسبه میشود. یعنی حتی اگر 24 ساعت شبانه روز به اینترنت متصل باشید، اما هیچ دادهای ارسال و دریافت نکنید، هزینهای از شما دریافت نمیشود.
خرید GPS
امنیت خودرو در سالهای اخیر به یکی از دغدغههای مهم کاربران تبدیل شده است. جی پی اس خودرو میتوانند به راحتی تمام نگرانیهای امنیتی شما را برطرف کنند. این ردیابها به راحتی در داخل خودرو جاسازی شده و با استفاده از قابلیت مکانیابی و حتی ضبط صدای محیط میتواند امنیت یکپارچه را به ارمغان بیاورند. مجموعه الو ردیاب امکان خرید جی پی اس را فراهم کرده است. برای دریافت GPS خودرو میتوانید با ما در سایت الو ردیاب تماس حاصل فرمایید و همچنین برای دریافت اطلاعات بیشتر با کارشناسهای ما تماس بگیرید.
الوردیاب