مقاله

کاربرد GPS در صنعت

کاربرد GPS در صنعت

درگذشته‌های دور افراد برای مسیریابی با مشکلات متعددی روبرو بودند. بعد از گذشت زمان کوتاهی از طریق علم نجوم مسیرها را مشخص می‌کردند. هرچند در این کار نیز با چالش‌ها و تنش‌هایی مواجه می‌شدند. امروزه با پیشرفت علم و فناوری و ارسال ماهواره‌های مختلف به فضا وکشف‌های دستگاه‌هایی برای مشخص کردن موقعیت مکانی این مشکلات برطرف شد و علاوه بر مسیریابی، کاربرد GPS در صنعت نیز روزافزون شده است.

امروزه با کمک GPS انواع مختلفی از ردیاب را تولید کرده‌اند. از این وسایل برای موقعیت‌یابی وسایل و یا اشخاص استفاده می‌شود. محبوب‌ترین نوع ردیاب، ردیاب خودرو و ردیاب آهنربایی می‌باشد. از این ردیاب‌ها برای حفاطت فیزیکی خودرو استفاده می‌شود و نوع خاص این ردیاب (ردیاب دیاگی) قادر است ایرادات فنی خودرو را نیز به شما اطلاع دهد.

این دستگاه‌ها به‌ مرورزمان به امکانات جدیدی تجهیز شدند. یکی از اساسی‌ترین تجهیزات و امکانات سیستم موقعیت‌یاب GPS است. ردیاب‌ها اصولا مجهز به سیستم گیرنده GPS هستند و از این طریق مسیرها و موقعیت‌ها را شناسایی و گزارش می‌دهند.. این گیرنده‌ها داده‌ها را به شبکه‌های ماهواره‌ای موقعیت‌یاب فرستاده سپس سیگنال‌های ارسالی روی سرورهای داخلی به نمایش در می‌آیند.

شبکه‌های مخابرات داخلی اطلاعات را پردازش و به گوشی تلفن همراه یا سیستم رایانه‌ای متصل گزارش داده می‌شود. امروزه دستگاه‌های GPS در صنایع مختلف کاربرد داشته و بسیاری از مسائل با استفاده از این سیستم و دستگاه ردیاب متصل به آن برطرف می‌شود. برای فعال‌سازی این ابزار ابتدا باید دستگاه ردیاب مجهز به GPS شده البته سنسور GPS آن باید روشن باشد تا موقعیت جغرافیایی و مسائل محیط را مخابره کند. البته کاربرد GPS در صنعت براساس کارایی و نوع آن معین می‌شود. این کارایی ممکن است در صنعت خودروسازی، ناوبری، امنیتی یا پزشکی باشد.

کاردبرد ردیاب در صنعت‌های گوناگون

GPS چیست و چه کاربردی دارد؟

معرفی GPS

جی‌پی‌اس یا GPS که اختصار کلمه Global Positioning System است به معنای سیستم موقعیت‌یاب جهانی بوده و در حقیقت یک سیستم ماهواره‌ای جهانی است. حالت پیشرفته این سیستم ماهواره‌ای در سال 1973 توسط وزارت دفاع آمریکا برای اهداف نظامی و امنیتی طراحی و توسعه یافت. کم‌کم کاربرد GPS در صنعت بیشتر از قبل چشمگیر شد و امروزه از آن برای اهداف عمومی و درزمینه‌های مختلف ناوبری، حمل و نقل و نقشه‌برداری نیز استفاده می‌شود.

امروزه با کمک GPS، انواع ردیاب را تولید کرده‌اند که برای موقعیت یابی از آن استفاده می‌شود. محبوب‌ترین نوع ردیاب، ردیاب خودرو و ردیاب آهنربایی می‌باشد که از آن برای حفاظت فیزیکی از وسایل به ویژه خودرو استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: معرفی ردیاب موتورسیکلت

ماهواره‌های سیستم ردیابی GPS روزانه دو بار روی مدار مشخصی دور زمین حرکت کرده و داده‌ها را دریافت می‌کند. سپس این اطلاعات به تمام دستگاه‌های متصل به ردیاب GPS مخابره خواهد شد. برنامه‌های نصب‌شده ردیاب، اطلاعات را پردازش و با روش‌های مهندسی به‌صورت اطلاعات قابل‌فهم برای همگان ارسال می‌کند.

یک سیستم ردیابی GPS اطلاعات خود را از یک تصویر عادی یا دوبعدی حداقل از سه ماهواره باید دریافت نماید تا بتواند فاصله‌ها را اندازه‌گیری و محاسبه نماید. برای مختصات سه‌بعدی یک تصویر این سیگنال‌ها باید از چهار ماهواره و بیشتر دریافت و پردازش شود. سیستم ردیابی GPS می‌تواند اطلاعاتی نظیر سرعت، مسیر، فاصله پیموده شده، فاصله تا مقصد، توقف‌ها و زمان طلوع و غروب خورشید را محاسبه و ارسال نماید.

سارق در تلاش برای دزدیدن خودرو

حفاظت فیزیکی خودرو به کمک ردیاب

کاربرد GPS در صنعت خودرو سازی

بهینه سازی صنعت خودرو: اطلاعاتی که در سیستم ردیاب GPS ثبت می‌شود به خودروسازها کمک می‌کند تا مسیری را انتخاب کند که باعث بهینه‌سازی تولید خودرو باشد. آنان برای دست‌یابی به هدف بهینه سازی تولید با استفاده از اطلاعاتی چون سرعت، مقدار مصرف سوخت و مسیر حرکت که از طریق سیستم ردیاب مجهز به GPS دریافت می‌کنند، اقدام می‌نمایند. بنابراین از کاربرد GPS در صنعت، می‌توان به بهینه سازی و سوددهی تولید خودرو داخلی اشاره نمود.

مسیریابی: دستگاه ردیاب GPS کاربردهای زیادی داشته یکی از این کاربردها استفاده در سیستم ناوبری و خودرو است. قابلیت‌های مانند مرور نقشه، یافتن نزدیک‌ترین مکان، یافتن کوتاه‌ترین مسیر، معین نمودن سریع‌ترین مسیر، طراحی سفر و مسیریابی از کارهایی است که در این سیستم انجام می‌شود.

حفظ امنیت: اطلاع همیشگی و مدام به موقعیت مکانی، امکان کنترل خودرو از راه دور از مزایای استفاده از GPS است. فعال بودن ردیاب روی خودرو به مالک کمک خواهد کرد تا در صورت سرقت، روند یافتن سریع‌تری را طی نماید.

تصویری از کاربرد GPS در صنعت کشاورزی

از کاربرد GPS در صنعت، می‌توان به صنعت کشاورزی اشاره کرد.

کاربرد GPS در صنعت کشاورزی

پیش بینی‌های جوی: از مهم‌ترین کاربرد GPS در صنعت کشاورزی پیش‌بینی وضعیت و شرایط آب‌ و هوایی است. کشاورزان می‌توانند با استفاده از این سیستم زمان دقیق کاشت بذر را مشخص کرده و باردهی محصولات فصل را پیش‌بینی نمایند. با این کار از خسارت‌‌ها و ضررهای احتمالی کشاورزان جلوگیری خواهد شد.

ردیابی تجهیزات کشاورزی: کشاورزان هزینه‌های زیادی برای خرید تجهیزات و ماشین‌آلات خود می‌کنند. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از سرقت و ضررهای احتمالی دستگاه ردیاب مجهز به سیستم GPS را روی این ماشین‌آلات نصب نمایند. همچنین اطلاع از میزان مصرف سوخت و زمان تعویض و تعمیر قطعات خودرو نیز با کمک این سیستم میسر خواهد شد.

کاربرد GPS در صنعت کشاورزی علاوه بر حفظ و امنیت ماشین‌آلات می‌توان به کمک در آبیاری این سیستم نیز اشاره کرد. کشاورزان می‌توانند از ردیاب‌هایی با قابلیت ضد رطوبت روی لوله‌های آب‌رسانی هم استفاده نمایند. با این شیوه اختلال‌های به وجود آمده در آبیاری زمین‌های زراعی مشخص‌شده و از خسارت‌های زیادی جلوگیری خواهد شد.

از طرفی امروزه در زمین‌های زراعی بسیار وسیع برای مشخص کردن قسمتی از محصول که دچار آفت شده یا علف هرز فراگرفته نیز استفاده می‌شود. همچنین سم‌پاشی‌ها را نیز می‌توان به کمک سیستم ردیابی انجام داد. به‌طورکلی سیستم ردیاب مجهز به GPS در صنعت کشاورزی مخصوصاً زمین‌های بزرگ کاربردهای فراوانی داشته و کمک قابل‌توجهی را در نگهداری و سوددهی به مالکان می‌رساند.

تصویری کامیون به همراه کاربردهای GPS

GPS کاربردهای بسیاری در صنعت حمل و نقل دارد

کاربرد صنعت در حمل و نقل

کاربرد GPS در صنعت حمل ‌و نقل دارای مزایای فراوانی چون: کنترل زمان سفر، آگاهی از وضعیت کالا، کنترل و نظارت ناوگان حمل و نقل، بررسی زمان ورود و خروج ، بررسی صحت عملکرد راننده از نظر سرعت و مسیر و بررسی مسیرهای طی شده را می‌توان نام برد.

قبل از استفاده از سیستم ردیابی، دست‌کاری نامه‌های باربری و عبور و مرور یکی از کارهایی بود که رانندگان متخلف در شرکت‌های حمل‌ و نقل انجام می‌دادند. اما امروزه با استفاده مدیران شرکت‌های باربری می‌توانند از راه دور نیز تمام کامیون‌ها یا اتوبوس‌های خود را کنترل کنند. همچنین فناوری‌های LEB در سیستم ردیاب کمک می‌کند تا در دورترین نقطه نقشه نیز مکان دقیق به‌راحتی مشخص شود.

از طریق سیستم ردیابی بین افرادی که مرتبط با صادرات و واردات کالا هستند مانند: نیروی انتظامی، صاحبان کالا، گمرک، مالک خودرو و گیرنده کالا ارتباط و هماهنگی بیشتری اتفاق می‌افتد. بنابراین با کاربرد GPS در صنعت حمل و نقل، خدمات به بهترین نحو ارائه شده و درنتیجه مورد رضایت مشتریان خواهد شد.

الوردیاب

منبع: grindgis

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *