دستگاههای نظارتی و کنترلی GPS و سایر سیستمهای امنیتی ناوبری با ارایه اطلاعات در مورد موقعیت مکانی به افراد نه تنها در حفظ ایمنی و ردیابی خودرو کمک میکنند، بلکه در موارد متعددی چون کنترل و مراقبت از سالمندان و کودکان، نقشه برداری، کنترل ناوگان زمینی و هوایی حمل و نقل، و حتی مدیریت و نگهداری حیوانات خانگی کاربرد دارد.
این سیستم که استفاده از آن بسیار آسان است، دارای یک برنامه و وبسایت بوده که بطور کامل قابل پیمایش است و کارهای را آسانتر و فرایند عملکرد و استفاده از آن را روانتر میکند. اما همانند هر فناوری دیگری، سیستم ردیابی GPS نیز در صورت استفاده نادرست مستعد خطا است. در ادامه به رایجترین مشکلات GPS که بسیاری از کاربران آن را تجربه کردهاند پرداخته خواهد شد.
تمام شدن منبع باتری
اولین و رایجترین مشکلی که برای دستگاه GPS پیش میآید، تخلیه شارژ باتری و از کار افتادن آن است که در ردیاب شارژی نیز مرسوم است. به ویژه در مورد دستگاههایی که باتری داخلی دارند، این امر شایع است. معمولاً دستگاههای GPS که از باتری خودرو تغذیه نمیشوند تا یک هفته میتوانند شارژ را حفظ کنند. به این ترتیب جای نگرانی از تخلیه ناگهانی باتری دستگاه ردیاب نیست. اما از کار افتادن باتری، تخلیه شارژ، یا اختلال در عملکرد آن به هر دلیلی میتواند بر عملکرد دستگاه ردیاب نیز تأثیر بگذارد.

از رایجترین مشکلات gps اختلال در آنتن شبکه است
اختلال در آنتن شبکه
ارسال و دریافت دادهها بهایستگاههای پردازش و ردیابی خودرو به عهده ماهوارههایی است که در شش مدار مختلف و در فاصله بیست و یک هزار کیلومتری به دور زمین میچرخند. با وجود اینکه درصد خطای این ماهوارهها پایین است و قدرت بالایی در انجام وظیفه خود دارند، اما گاهی پارازیتهای متعدد و خطای انسانی آنها را از دسترس خارج کرده و موجب بروز اختلال در عملکرد و جلوگیری از ارسال سیگنالها به این ماهوارهها میشود.
در واقع، سیگنالهای بد ماهواره و تداخل سیگنالی رایجترین مشکل به شمار میروند و زمانی رخ میدهند که چیزی در محدوده دید بین ردیاب GPS و شبکه ماهوارهای قرار گرفته باشد. بدون سیگنال واضح و قوی، دستگاه GPS نمیتواند موقعیت مکانی را به درستی و دقیق تعیین کند. ساختمانهای بلند، شاخ و برگهای متراکم، کوهها و حتی اشیاء بازتابنده میتوانند موجب بروز چنین مشکلی شوند.
دستگاه GPS با استفاده از یک سیمکارت به شبکه متصل میشود. بنابراین، با اختلال در شبکه و عدم آنتن دهی مناسب مسیریابی دستگاه ردیاب دچار اختلال شده و تا زمانی که مشکل شبکه رفع نشود امکان ردیابی با دستگاه GPS ممکن نخواهد بود.

از دیگر مشکلات رایج GPS، شرایط محیطی میباشد
شرایط محیطی
حتی با بهروزترین نرمافزارهای نقشهبرداری و ناوبری، سیستم ردیابی GPS همچنان در اختیار شبکه ماهوارهای خود خواهد بود. مشکلات دقت میتواند از شرایط مختلف، از شرایط جوی گرفته تا اختلالات در سطح زمین ناشی شود. وقتی ماهوارهای قادر به انتقال دادههای موقعیت مکانی نباشد، وضعیتی که خطای گذرا یا مداری نامیده میشود، نمیتواند با ردیاب GPS ارتباط برقرار کند. شرایط جوی، از جمله تغییرات در فعالیت پلاسما، دما، رطوبت و سایر موارد میتواند موجب بروز خطای محاسباتی و کاهش دقت در شبکه ماهوارهای شود.
علاوه بر موارد فوق الذکر، عمق دریاها، گستره صحراها، نقاط دور افتاده یا معادن دور از دسترس از جمله مکانهایی هستند که ردیابی دستگاههای GPS در آنها امکانپذیر نیست. قرار گرفتن در نقطه کور یکی از شایعترین مشکلاتی است که دستگاههای ردیاب با آن مواجهند.
بیشتر بخوانید: معرفی ردیاب آهنربایی
امروزه، برای رفع این معضل، LBS یا سیستم موقعیتیابی در نقطه کور به کمک ردیابی آمده است. این فناوری در اکثر ردیابهای پیشرفته و مدرن نصب شده است تا امکان موقعیتیابی در نقاط کور را فراهم کند.
زمانی که اطلاعات به علت قرار گرفتن در نقطه کور، به ماهوارههای GPS ارسال نمیشوند، فناوری LBS فعال میشود. این سیستم در دور افتادهترین نقاط نیز قادر به انجام عمل ردیابی است و تمام دادهها و اطلاعات را به مرکز دریافت اطلاعات GPS ارسال میکند.
همچنین با اینکه دستگاه در یک موقعیت مکانی ثابت قرار دارد، اما گاهی کاربران جهش و حرکت ناگهانی گزارش میکنند. دلیل این امر سیگنال ضعیف GPS است. اطمینان حاصل شود که آنتن GPS به درستی سیگنالها را دریافت میکند. اغلب چنین مشکلی در دستگاههای ارزان قیمت رخ میدهد. اگر دقت مکانی از اهمیت بالایی برخوردار است دستگاهی با کیفیت بالا انتخاب شود.
وجود دستگاههای ضد ردیاب
همگام با پیشرفت فناوری ردیابی، روشهای غیر قانونی هوشمندانه بسیاری نیز برای از کار انداختن این فناوری ابداع شده است. یکی از هوشمندانهترین اختلالات در عملکرد دستگاه GPS، استفاده از تراشههای کوچکی است که با ایجاد پارازیت مستمر و متراکم مانع از ارسال اطلاعات به ماهوارهها شده و در روند عملکرد دستگاه ردیاب اختلال ایجاد میکنند. این تراشهها که در بخش فندک خودرو قابل جاسازی است، ضد ردیاب نام دارند. سارقین برای پنهان کردن موقعیت مکانی خود از پلیس و مالک خودرو از این تراشهها استفاده میکنند و اینگونه ردیاب خودرو را بیتاثیر میکند.
اختلالاتی که دستگاه های ضد ردیاب در روند سیگنال دهی ایجاد میکنند باعث میشود عملکرد سیستم ردیابی GPS دچار نقصان شده و نتوان به درستی موقعیت مکانی خودرو را شناسایی کرد یا از امکانات قفل خاموش کردن سیستم بهره برد. همچنین، چنین اختلالاتی دقت مکانیابی جغرافیایی دستگاه را کاهش خواهد داد.

رفع مشکلات رایج GPS
راه حلهای مشکلات ردیاب
برای تمام مشکلات احتمالی که در استفاده از سیستم ردیابی GPS پیش میآید، راه حلهای مناسبی لحاظ شدهاند. در درجه اول بهترین درمان پیشگیری است. بدان معنا که کاربران اقدامات امنیتی مناسبی را در نظر بگیرند تا از بروز هرگونه مشکل پیشگیری شود. اما از سوی دیگر، متناسب با هر نوع اختلال و مشکلی میتوان راهکارهای مناسبی را در پیش گرفت. به منظور رفع اختلالات پیشنهاد میشود:
- اطمینان حاصل شود که دمای محل نصب دستگاه GPS بهینه و مورد تأیید شرکت سازنده دستگاه باشد. دستگاه ردیاب را از نور مستقیم خورشید یا هر مکانی که بیش از حد گرم یا سرد باشد، دور نگه دارید. شوکهای حرارتی موجب اختلال در سیگنال دهی خواهد شد.
- از دستگاه در برابر گرد و غبار و نفوذ مایعات محافظت شود. مگر اینکه دستگاه ضد آب باشد.
- نصب ابزارهایی مانند دزدگیر خودرو و قفل فرمان علاوه بر حفظ امنیت خودرو تمایل سارقین به سرقت خودرو را کاهش میدهند. استفاده از جی پی اس خودرو، نیاز به تأمین امنیت خودرو با استفاده از ابزارهای ایمنی مانند قفل پدال یا فرمان را رفع نمیکند.
- در زمان نصب دستگاه از قرار گرفتن کلید در موقعیت ACC یا IGNITION یا اتصال کابل برق به GPS اطمینان حاصل شود. ممکن است یک فیوز در پشت ردیاب GPS یا در سیستم رادیویی قطع شده باشد و به این ترتیب مانع راهاندازی سیستم شود. در این صورت نیاز است که فیوز سوخته با فیوزی از همان آمپر جایگزین شود. به علاوه، دقت شود که برخی از مدلهای ردیاب GPS باید پیش از راهاندازی بطور کامل شارژ شوند. بنابراین پیش از نصب دستگاه دفترچه راهنما را مطالعه کرده و یا عمل نصب را به متخصصین این امر بسپارید.
- از ردیابهای GPS به عنوان ابزارهای مکمل در کنار سایر قطعات امنیتی مانند قفل پدال، قفل فرمان یا دزدگیر استفاده شود.
- برای دستگاه GPS از سیمکارتهایی استفاده شود که با کمترین اختلال در آنتن دهی، به شبکههای قوی دسترسی دارند.
- بطور مستمر و منظم میزان شارژ و سلامت باتری دستگاه GPS بررسی شود.
- از پارک خودرو در نقاط کور که امکان ردیابی محدود است خودداری شود.
- در هنگام خرید جی پی اس و نصب سیستم ردیاب از مجهز بودن دستگاه GPS به فناوری LBS اطمینان حاصل شود. به این ترتیب دغدغه ردیابی در نقاط کور کاهش خواهد یافت.
- در زمان خرید دستگاه GPS، به میزان مقاومت بالا و توان دریافت و ارسال قویتر سیگنال دقت شود.
الوردیاب